Grecka zupa z soczewicy

Grecka zupa z soczewicy
Oceń przepis:
80 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia grecka (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia grecka
Ilość osób:
4

Składniki:

Do podania:
  • Kromki ciemnego pieczywa lub grzanki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy i przesmażamy na niej pokrojoną w kostkę cebulę, dorzucamy pokrojoną w kostkę lub półplasterki marchew i selera. Kroimy czosnek w plasterki i wrzucamy do garnka. Dodajemy papryczkę pokrojoną w paseczki i liście laurowe. Dodajemy gałązki tymianku i podsmażamy całość chwilę mieszając, aż warzywa lekko zbrązowieją.

Dodajemy pomidory z puszki (jeśli są w całości, należy je zblendować). Dodajemy cukier i dużą szczyptę cynamonu. Dorzucamy opłukaną i odsączoną soczewicę i zalewamy całość bulionem. Zmniejszamy gaz pod garnkiem, przykrywamy całość i gotujemy ok. 45 minut, aż soczewica i warzywa zmiękną. Zupę solimy dopiero pod koniec gotowania, w przeciwnym wypadku soczewica nie zmięknie. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie kilkoma kroplami octu. Serwujemy gorącą z grzankami lub kromkami chrupiącego pieczywa.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA