Szaszłyk drobiowy z ananasem i cytrynowym jogurtem

Szaszłyk drobiowy z ananasem
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 4 (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka kroimy w 1,5 cm paski, przyprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i pokruszonymi papryczkami, podlewamy 1-2 łyżkami oliwy i mieszamy.
Marynujemy ok. 30 minut lub dłużej, najlepiej przykryte folią spożywczą i wstawione do lodówki. Orzeszki kroimy niezbyt drobno i prażymy na suchej patelni dosypując sezam. Jak zaczną pachnieć i się przyrumienią ściągamy z patelni.
Do moździerza wrzucamy startą skórkę z cytryny, sól morską, pieprz i ucieramy.
Pietruszkę drobno szatkujemy.
Jogurt łączymy z sokiem z cytryny, cytrynowym pieprzem i pietruszką, odstawiamy do schłodzenia. Paski kurczaka nabijamy na patyczki na dwa sposoby. Pierwszy polega na zwinięciu paska piersi w rulon i nabiciu na patyczek, każdy z rulonów przedzielamy kawałkiem ananasa lub kawałkiem brzoskwini.
Drugi sposób to wbicie patyczka ok. 1 cm od końca paska, złożenie paska, znów wbicie patyczka itd., aż powstanie nam ściśle nabity zawijas.
Gdzieniegdzie można wbić na patyczek kawałek ananasa lub brzoskwini.
Szaszłyki grillujemy na mocno rozgrzanej patelni grillowej lekko skropionej lub posmarowanej oliwą krótko przed nałożeniem szaszłyków.
Grillujemy ok. 4 minut z każdej strony. Na koniec polewamy lekko miodem i smażymy, aż się zrumieni. Od razu posypujemy uprażonymi orzeszkami i podajemy z zimnym cytrynowym jogurtem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA