Lokalny bulion z mięsnymi pierożkami
 
                
                    
                Oceń przepis:
                        Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pierogi i pierożki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- warzywa do bulionu (marchew, pietruszka, seler, por)
- liść laurowy
- kminek
- litr soku z kapusty kiszonej
- 20 dkg surowego boczku
Farsz na pierogi:
- 1 kg mięsa wieprzowego
- 2-4 ząbki czosnku
- 2 cebule
- gałązka rozmarynu
- pieprz
- sól
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 250 ml gorącej wody
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
                        
                        Zacznij od ugotowania bulionu warzywnego. Do garnka wlej ok 2,5 litra zimnej wody, dodaj obrane warzywa, przyprawy i gotuj bulion na małym ogniu. 
Na koniec pokrój ugotowaną włoszczyznę na małe kawałki i wrzuć ponownie do wywaru.
Wywar dopraw pieprzem. Dolej sok z kiszonej kapusty i zagotuj bulion. Z boczku zrób skwarki i dodaj je do wywaru.
Przygotuj farsz na pierogi. Mięso, czosnek, cebulę i rozmaryn zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Farsz przełóż do miski, dopraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj. Powinien być jednolity.
Przygotuj ciasto. Do mąki dolewaj stopniowo wody i mieszaj. Następnie zagnieć ciasto i dokładnie wyrób, tak żeby było gładkie i elastyczne. Ciasto rozwałkuj, wytnij za pomocą np. szklanki kółka. Na każdy kawałek ciasta nałóż porcję farszu i zlep pierogi. Pierożki gotuj w osolonej wodzie. Podawaj z bulionem. Smacznego!
					Na koniec pokrój ugotowaną włoszczyznę na małe kawałki i wrzuć ponownie do wywaru.
Wywar dopraw pieprzem. Dolej sok z kiszonej kapusty i zagotuj bulion. Z boczku zrób skwarki i dodaj je do wywaru.
Przygotuj farsz na pierogi. Mięso, czosnek, cebulę i rozmaryn zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Farsz przełóż do miski, dopraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj. Powinien być jednolity.
Przygotuj ciasto. Do mąki dolewaj stopniowo wody i mieszaj. Następnie zagnieć ciasto i dokładnie wyrób, tak żeby było gładkie i elastyczne. Ciasto rozwałkuj, wytnij za pomocą np. szklanki kółka. Na każdy kawałek ciasta nałóż porcję farszu i zlep pierogi. Pierożki gotuj w osolonej wodzie. Podawaj z bulionem. Smacznego!
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                 jak chcesz i kiedy chcesz!
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
- albo
- 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W 
        
        
     
                         Marieta  Marecka
 Marieta  Marecka 
  
                     
                         
                         Agnieszka Kręglicka
 Agnieszka Kręglicka 
                         
                         
                         
                         
                         
                         Jola Słoma
 Jola Słoma 
                         Martyna Chomacka
 Martyna Chomacka 
                         Piotr Kucharski
 Piotr Kucharski 
                         Adam Chrząstowski
 Adam Chrząstowski 
                         
                         Marta Dymek
 Marta Dymek 
                         Maryla Musidłowska
 Maryla Musidłowska 
                         
                         Kinga Paruzel
 Kinga Paruzel 
                         Malka Kafka
 Malka Kafka