Piernikowy mus czekoladowy z jabłkami
Oceń przepis:
Przygotował:
Marta Dymek
- Seria kulinarna:
- Zielona rewolucja Marty Dymek 3 (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegańskie, Desery wegańskie , Wegańska wigilia i Boże Narodzenie
Składniki:
- 150 g gorzkiej czekolady
- 150 ml aquafaby, czyli wody z puszki ciecierzycy
- 2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)
- szczypta soli
2 - 3 jabłka podobne do Granny Smith (kwaśno-słodkie i twarde)
- cukier trzcinowy
- woda
- olej kokosowy
- cynamon
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. W tym pierwszym wypadku w niedużym garnku zagotować wodę, na garnku położyć metalową miseczkę w taki sposób, aby nie dotykała dnem wrzątku. Do miseczki wsypać posiekaną czekoladę i energicznie mieszać do momentu, aż czekolada się roztopi. Wtedy zdjąć z garnka i odstawić obok do wystudzenia. Wodę z ciecierzycy wlać do miski, dodać sól i przy pomocy miksera ubijać przez 5 minut na sztywną pianę. Dodawać po łyżce cukru i dalej ubijać, a na koniec dodać przestudzoną, rozpuszczoną czekoladę i delikatnie wymieszać szpatułką. Odstawić do przestudzenia do lodówki i przygotować jabłka.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Desery wegańskie
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W