Wegańskie creme brulee z tapioki

Wegańskie creme brulee z tapioki
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Jola Słoma

Seria kulinarna:
ATELIER SMAKU (odc.13)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery wegańskie

Składniki:

  • 1/2 szklanki tapioki
  • 1 szklanka mleka sojowego waniliowego
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 3-4 łyżki cukru brązowego
  • 1 laska wanilii
  • 3 łyżki wody różanej
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • cukier brązowy na wierzch

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Tapiokę moczymy przez kilka godzin w wodzie, przecedzamy przez sito i wrzucamy do garnka. Laskę wanilii przekrajamy wzdłuż, wyjmujemy nasiona i dorzucamy do garnka z tapioką, mlekiem sojowym i mlekiem kokosowym i cukrem, dodajemy również resztę laski wanilii. Całość gotujemy na bardzo małym ogniu tak długo aż tapioka stanie się przezroczysta, cały czas mieszając, by nie przywarła do dna. Po tym czasie wyjmujemy laskę wanilii i dodajemy mąkę ryżową wymieszaną z wodą różaną. Gotujemy jeszcze kilka minut, ciągle mieszając aż całość nabierze konsystencji budyniu. Nalewamy do ceramicznych naczynek. Odstawiamy w chłodne miejsce aż ostygnie. Posypujemy po wierzchu brązowym cukrem i karmelizujemy specjalnym palnikiem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA