Sticky rice z mango

Sticky rice z mango
Oceń przepis:
65 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Marta Dymek

Seria kulinarna:
Zielona rewolucja Marty Dymek w Tajlandii
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery wegańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia tajska

Składniki:

  • 1 ¼ szklanki ryżu kleistego, namoczonego w wodzie przez przynajmniej 6 godzin
  • 1 puszka mleczka kokosowego / 400 ml
  • ⅓ szklanki cukru trzcinowego
  • ⅛ łyżeczki soli
Do podania:
  • 2 dojrzałe mango odmiany bez włókien lub 4 dojrzałe gruszki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Potrzebny będzie garnek i durszlak o takiej samej średnicy, do gotowania na parze.W garnku zagotować dużo wody, ale nie na tyle, aby durszlak jej dotykał. Durszlak wyłożyć papierem do pieczenia i ponakłuwać w wielu miejscach. 

Namoczony ryż odcedzić, zalać wodą, wypłukać i wodę odlać. Czynność powtórzyć trzy razy. 

Gdy woda w garnku się zagotuje, ryż wrzucić do durszlaka wyłożonego ponakłuwanym papierem, przykryć pokrywką i gotować na parze do miękkości, czyli przez około 25–40 minut, co jakiś czas mieszając, aby równo się ugotował. 

W tym czasie otworzyć puszkę mleczka kokosowego i odmierzyć z niego szklankę. Tę ilość wlać do małego garnka razem z cukrem oraz solą i podgrzewać aż do rozpuszczenia się cukru. 

W osobnym rondelku zagotować pozostałe mleczko z solą i gotować na niedużym ogniu przez 5–6 minut, aby odparował nadmiar wody. 

Ugotowany na parze gorący ryż przełożyć do miski i dodawać po łyżce ugotowanego mleczka z cukrem i solą, delikatnie mieszając silikonową szpatułą, aby całe wmasować w ryż i nie uszkodzić jego ziaren.

Kiedy całe mleczko wmiesza się w ryż, można serwować deser. Na talerzyk nakładać porcję ryżu, rozpłaszczać łyżką, a na to kłaść połówki obranej i pozbawionej gniazda nasiennego gruszki. Oblać łyżką zredukowanego mleczka z solą i podawać.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA