Pasztet z morelami
Oceń przepis:
Przygotował:
Marta Dymek
- Seria kulinarna:
- Zielona rewolucja Marty Dymek 5 (odc. 11)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pasztety i terriny, Wegańska wigilia i Boże Narodzenie
Składniki:
- 1 cebula
- 1 anyż
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 ziarna jałowca
- kilka łyżek oleju do smażenia
2 szklanki ugotowanej brązowej lub zielonej soczewicy / około 200 g suchej soczewicy
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej / około 100 g suchej kaszy
- ½ szklanki oleju
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki zmielonych pestek dyni
- ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka majeranku
- ½ łyżeczki cząbru
- ½ łyżeczki tymianku
- ½ łyżeczki kozieradki
- sól i czarny pieprz
1 paczka moreli niesiarkowanych (ważne!)
- 1 szklanka białego wina wytrawnego lub półwytrawnego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w kostkę, na patelni rozgrzać olej i dodać cebulę razem z liściem laurowym zielem angielskim oraz ziarnami jałowca. Smażyć na niedużym ogniu do czasu, aż cebula się zeszkli, wtedy wyjąć przyprawy i wyrzucić.
Cebulę dodać do ugotowanej soczewicy razem z kaszą jaglaną, olejem, sosem sojowym, szczyptą soli i resztą przypraw. Zmiksować przy pomocy ręcznego blendera na gładką masę, spróbować i doprawić do smaku większą ilością soli, jeśli jest taka potrzeba. Dodać żurawinę i wmieszać ją łyżką w masę.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Masę przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i piec przez 40-45 minut. Następnie wystudzić przez całą noc w foremce, rano wyjąć pasztet z formy i podawać.
Cebulę dodać do ugotowanej soczewicy razem z kaszą jaglaną, olejem, sosem sojowym, szczyptą soli i resztą przypraw. Zmiksować przy pomocy ręcznego blendera na gładką masę, spróbować i doprawić do smaku większą ilością soli, jeśli jest taka potrzeba. Dodać żurawinę i wmieszać ją łyżką w masę.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Masę przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i piec przez 40-45 minut. Następnie wystudzić przez całą noc w foremce, rano wyjąć pasztet z formy i podawać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Pasztety i terriny
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W