Kremowa zupa z dorsza z marynowanym imbirem i ziemniakami
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak lokalnie 4 (odc. 13)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb, Zupy
Składniki:
- 500 g filetów z dorsza
- 3 l rybnego bulionu
- 2 marchewki
- jabłko
- 4-5 ziemniaków
- seler naciowy
- cebula
- 4 ząbki czosnku
- papryczka chilli
- 2 łyżki marynowanego imbiru
- sól
- pieprz
- Ostra pasta:
- papryka
- czerwona cebula
- główka czosnku
- marchewka
- 3 tajskie papryczki
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- sól
- olej
- szczypta cukru brązowego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Marchewkę, cebulę, selera, czosnek, papryczkę chilli, imbir, jabłko i ziemniaki pokrój na średnie kawałki. Na maśle w garnku najpierw podsmaż ziemniaki i jabłka, następnie pozostałe warzywa. Dopraw solą i pieprzem. Warzywa podsmaż. Dolej bulion rybny i dodaj filety. Warzywa gotuj do miękkości, następnie zupę zmiksuj na jednolity krem. Idealnym dodatkiem do zupy będą smażone ostre fileciki z dorsza. W maszynce do mielenia zmiel paprykę, cebulę, papryczki tajskie, czosnek i marchewkę. Na patelnię wlej olej i przesmaż zmielone warzywa. Pastę dopraw solą i duś przez 10 minut. Na koniec dodaj przecier pomidorowy i cukier. Pastę przełóż do miseczki, jednak nie całą. Na patelni, na której zostało trochę pasty, usmaż kawałki ryby. Zupę krem podawaj z kawałkami dorsza. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W