Okoń morski z omułkami i hiszpańską kiełbasą
 
   
                                    
                    
                Oceń przepis:
                        - Seria kulinarna:
- Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia hiszpańska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 450 g starannie oczyszczonych omułków ( 24 sztuki)
- ¼ szklanki wytrawnego białego wina
- ¼ szklanki wody
- S3 łyżki oliwy wysokiej jakości
- 2 ziemniaki (około 360 g)
- obrane i pokrojone na 16 plastrów (grubości 0,5cm)
- 1 kawałek hiszpańskiej kiełbasy chorizo (150-180 g
- pokrojonej na 16 plasterków o grubości 0,5 cm)
- ⅓ szklanki posiekanej cebuli
- 2 łyżeczki posiekanego czosnku
- ½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- sól
- 4 filety okonia morskiego (po 180 g)
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
                        
                        Omułki wrzucić do rondla ze stali nierdzewnej. Wlać wodę i wino. Doprowadzić do wrzenia na ostrym ogniu. Przykryć i gotować przez 3-4 minuty, aż muszle się otworzą. Osączyć, zachowując wywar z gotowania. (Powinno się uzyskać około 1 szklanki. W razie potrzeby uzupełnić wodą.) Wyrzucić omułki, które się nie otworzyły. Usunąć górną połowę muszli. Odłożyć omułki w muszlach na bok. Ostrożnie zalać je wywarem z gotowania, starając się nie poruszyć osadu, który pozostał na dnie naczynia.
Na dużej patelni rozgrzać na średnim ogniu 2 łyżki oliwy. Na gorącą wrzucić ziemniaki i kiełbasę. Smażyć przez 8-10 minut, aż lekko się zrumienią i zmiękną. Dodać czosnek i cebulę. Smażyć przez 10 sekund. Domieszać omułki wraz z wywarem. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień i gotować jeszcze przez minutę. Doprawić do smaku ¼ łyżeczki pieprzu i solą. Rozgrzać grill. Posmarować rybę z obu stron pozostałą łyżką oliwy. Posypać ¼ łyżeczki soli i pozostałą ¼ łyżeczką pieprzu. Ułożyć na blasze. Opiekać w odległości 10 cm od źródła ciepła, w zależności od grubości filetów. Nałożyć ziemniaki, kiełbasę i omułki do czterech głębokich talerzy. Wlać niewielką ilość wywaru. Ułożyć na wierzchu filet z ryby, posypać natką pietruszki i podawać.
					Na dużej patelni rozgrzać na średnim ogniu 2 łyżki oliwy. Na gorącą wrzucić ziemniaki i kiełbasę. Smażyć przez 8-10 minut, aż lekko się zrumienią i zmiękną. Dodać czosnek i cebulę. Smażyć przez 10 sekund. Domieszać omułki wraz z wywarem. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień i gotować jeszcze przez minutę. Doprawić do smaku ¼ łyżeczki pieprzu i solą. Rozgrzać grill. Posmarować rybę z obu stron pozostałą łyżką oliwy. Posypać ¼ łyżeczki soli i pozostałą ¼ łyżeczką pieprzu. Ułożyć na blasze. Opiekać w odległości 10 cm od źródła ciepła, w zależności od grubości filetów. Nałożyć ziemniaki, kiełbasę i omułki do czterech głębokich talerzy. Wlać niewielką ilość wywaru. Ułożyć na wierzchu filet z ryby, posypać natką pietruszki i podawać.
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                 jak chcesz i kiedy chcesz!
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
- albo
- 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        Dania z ryb
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W 
        
        
     
                         Kim McCosker
 Kim McCosker 
                         
                         Tomasz Jakubiak
 Tomasz Jakubiak 
                         
                         Jagna Niedzielska
 Jagna Niedzielska 
                         
                         Bartosz Lisek
 Bartosz Lisek 
                         Agnieszka Kręglicka
 Agnieszka Kręglicka 
                         David Gaboriaud
 David Gaboriaud  
                         
                         Tomasz Deker
 Tomasz Deker 
                         
                         
                         Marieta  Marecka
 Marieta  Marecka 
                         
                         
                         Adam Chrząstowski
 Adam Chrząstowski 
                        