Flamenquin z ziemniakami grillowanymi i pikantna salsa z pomidorów i czerwonej cebuli
                
                    
                Oceń przepis:
                        Przygotował:
David Gaboriaud
- Seria kulinarna:
 - David w Europie 2 (odc. 16)
 - Trudność:
 - łatwe
 - Rodzaj dania:
 - Dania mięsne
 - Kuchnia świata:
 - Kuchnia hiszpańska
 
Składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe
 - 4 plastry szynki długo dojrzewającej
 - ser owczy Manchego pokrojony w słupki (4 kawałki)
 - kilka ziemniaków pokrojonych w cienkie plastry
 - szczypta wędzonej papryki
 - 1 jajko
 - bułka tarta
 - 2 pomidory pokrojone w kostkę
 - 1 cebula czerwona drobno pokrojona
 - szczypta płatków chilli
 - 1 łyżka hiszpańskiego octu Jerez
 - oliwa z oliwek
 - olej ryżowy do głębokiego smażenia
 - sól i pieprz
 
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
                        
                        Przygotuj salsę  – wymieszaj pomidory, cebulę, ostra papryczkę chilli, ocet, oliwę z oliwek i dopraw solą.
Przygotuj flamenquin – pokrój wzdłuż polędwiczki i rozbij młotkiem, by je spłaszczyć. Dopraw je solą. Na każdy plaster polędwiczki połóż szynkę i kawałek sera, zroluj je. Następnie obtocz każdą polędwiczkę w roztrzepanym jajku, potem w bułce tartej i podsmaż kilka minut na głębokim tłuszczu rozgrzanym do 175 stopni. Wyciągnij i osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Podsmaż ziemniaki na patelni na oliwie, aż będą złociste i miękkie. Dopraw solą i wędzoną papryką.
Serwuj flamenquin z ziemniakami i salsą.
					Przygotuj flamenquin – pokrój wzdłuż polędwiczki i rozbij młotkiem, by je spłaszczyć. Dopraw je solą. Na każdy plaster polędwiczki połóż szynkę i kawałek sera, zroluj je. Następnie obtocz każdą polędwiczkę w roztrzepanym jajku, potem w bułce tartej i podsmaż kilka minut na głębokim tłuszczu rozgrzanym do 175 stopni. Wyciągnij i osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Podsmaż ziemniaki na patelni na oliwie, aż będą złociste i miękkie. Dopraw solą i wędzoną papryką.
Serwuj flamenquin z ziemniakami i salsą.
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
 - albo
 - 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
 
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        Dania mięsne
Zobacz również...
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W