Pisto
Oceń przepis:
167 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia hiszpańska (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia hiszpańska

Składniki:

  • 500 g pomidorów
  • 200 g cukinii
  • 200 g bakłażana
  • ½ papryki czerwonej
  • ½ papryki zielonej
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej, wędzonej papryki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Na rozgrzanej oliwie przesmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Cukinię, bakłażan i papryki kroimy w średniej wielkości kostkę. Do cebuli dorzucamy papryki, krótko podsmażamy, następnie dodajemy bakłażan i smażymy dalej.

Gdy bakłażan zacznie robić się szklisty, dodajemy cukinię i obrane ze skórki i pokrojone drobniej pomidory (mogą być też pomidory z puszki, ale należy je pokroić). Całość doprawiamy solą, pieprzem i paprykami. Przykrywamy garnek, zmniejszamy gaz i gotujemy do miękkości. Następnie odkrywamy naczynie, zwiększamy gaz i odparowujemy nadmiar płynu. Serwujemy na ciepło lub na zimno, jako dodatek do dań lub osobne danie wegetariańskie.

 

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA