Gulasz z jarmużem i pieczarkami z dodatkiem maku i soku z pomarańczy

Gulasz z jarmużem i pieczarkami z dodatkiem maku i soku z pomarańczy
Oceń przepis:
77 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Jagna Niedzielska

Seria kulinarna:
Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 2 duże liście jarmużu lub 4 mniejsze
  • 500 g pieczarek
  • 1 mała dynia piżmowa
  • 1 puszka soczewicy (jakikolwiek rodzaj)
  • 1 pomarańcza przelana wrzątkiem
  • 1 łyżeczka papryki w proszku (wędzonej lub słodkiej)
  • 4 źdźbła kolendry
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki maku
  • 50g + 1 łyżka masła
  • skórka z jednej pomarańczy
  • sól himalajska
  • czarny pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W garnku rozpuść masło. Liście jarmużu odetnij od łodyg, pokrój na mniejsze kawałki, a same łodygi drobno posiekaj. Dodaj do garnka.

Dynię pokrój w kostkę razem ze skórą, pestki odstaw na bok. Dodaj do garnka.

Pieczarki pokrój w większe kawałki, dodaj do garnka.

Całość dopraw solą oraz papryką wędzoną lub słodką.

Pomarańczę wymasuj, następnie zetrzyj skórkę, a miąższ pokrój w plastry. Do gulaszu dodaj pomarańczę oraz startą skórkę.

Gulasz duś pod przykryciem do momentu, aż dynia będzie miękka.

Na koniec dodaj drobno posiekaną kolendrę, soczewicę oraz świeżo starty ząbek czosnku.

Wszystko wymieszaj, ściągnij z palnika i dodaję łyżkę masła oraz mak. Dopraw solą, jeśli taka jest potrzeba.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA