Risotto z grzybami i boczkiem

Risotto z grzybami i boczkiem
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Andrzej Polan

Seria kulinarna:
Czy na pewno umiesz gotować? 5 (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Risotto
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 500 g ryżu arborio
  • 150 g masła
  • 1 cebula
  • 1 szklanka białego wina
  • ok. 1,5 l bulionu warzywnego
  • sól do smaku
  • 4 łyżki sera dojrzewającego (parmezan lub bursztyn)
borowiki świeże lub mrożone
  • pieczarki
  • boczniaki
  • shitake
  • 300 g boczku wędzonego surowego
  • tymianek świeży
  • pieprz czarny
  • sok z 1 cytryny
  • bulion warzywny
  • szczypiorek

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W rondlu na małym ogniu roztapiamy połowę masła i wrzucamy drobno pokrojoną cebulę. Kiedy tylko stanie się miękka wsypujemy ryż i mieszamy do momentu, aż wchłonie masło. Zmniejszamy ogień i wlewamy wino, odparowujemy.

Dodajemy po 2 chochelki gorącego bulionu warzywnego i cały czas mieszamy. Po wchłonięciu bulionu dodajemy kolejną porcję i tak do momentu, aż ryż będzie prawie miękki. Prawidłowo powinno nam to zająć ok. 20 minut. Kiedy ryż jest gotowy zdejmujemy rondel z ognia, dodajemy pozostałe masło i tarty ser. Dokładnie mieszamy. Risotto odstawiamy, aby ochłonęło.

Na patelni wysmażamy boczek, kiedy stanie się chrupiący, zdejmujemy go z patelni, dodajemy grzyby, smażymy na złoty kolor, dodajemy tymianek. Kiedy grzyby będą podrumienione łączymy je z boczkiem. Risotto wykładamy na duży talerz, na wierzch kładziemy żółtka, podsmażone grzyby, boczek. Polewamy sosem z patelni, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy serem, szczypiorkiem i czarnym pieprzem. 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA