Pilaw z kurczakiem i marchewką

Pilaw z kurczakiem i marchewką
Oceń przepis:
53 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia turecka (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Risotto
Kuchnia świata:
Kuchnia turecka
Ilość porcji:
4

Składniki:

  • 2 szklanki ryżu np. basmati
  • ok. 2 szklanek lekkiego bulionu lub wody
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 marchew
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka pasty z papryki albo koncentratu pomidorowego
  • duża szczypta cukru
  • ½ łodyżki selera naciowego
  • garść rodzynek
  • ¼ szklanki płatków migdałowych
  • 1 płaska łyżeczka płatków chili
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki kuminu
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • 1 łyżka masła
  • nać pietruszki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w półplasterki, marchew w słupki o długości ok. 5-6 cm i grubości 5 mm, czosnek kroimy w drobną kosteczkę, a seler naciowy w kostkę. Kurczaka kroimy w średniej wielkości kawałki.

 

W garnku rozgrzewamy 4-5 łyżek oliwy i przesmażamy na nim cebulę, powinna być złotobrązowa i ładnie się skarmelizować. Wyławiamy ją z tłuszczu, lekko odsączamy np. na sicie i w tłuszczu po cebuli przesmażamy kawałki kurczaka, po 2-3 minutach smażenia dodajemy czosnek i przyprawiamy solą i pieprzem. Kurczaka nie smażymy zbyt mocno, powinien być ładnie rumiany, ale nie powinien być dociągnięty w środku. 

Ryż przepłukujemy kilkakrotnie do czasu, aż woda spod płukania będzie przezroczysta. Wyławiamy kawałki kurczaka i odkładamy do cebuli.

W tym samym garnku przesmażamy marchew, po kilku minutach dodajemy seler, następnie cynamon, płatki chili i kumin. Smażymy mieszając, po czym dodajemy koncentrat pomidorowy lub pastę z papryki oraz cukier, znów smażymy chwilę i wsypujemy odsączony ryż.

Przesmażamy do ok. 10 minut, aż ryż zrobi się lekko szklisty, systematycznie mieszając, żeby się nie przypalił. Dodajemy garść rodzynek, zalewamy bulionem, przykrywamy, zmniejszamy gaz i gotujemy ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając, następnie dodajemy kurczaka i cebulę i krótko razem podgrzewamy.

Na osobnej patelni, bez dodatku tłuszczu prażymy migdały. Gotowy pilaw rozkładamy na głębokie talerze, dekorujemy płatkami migdałowymi i poszatkowana nacią pietruszki.

 

 

 

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA