Babka hibiskusowa

Babka hibiskusowa
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Sugarlady Agata Stankiewicz

Seria kulinarna:
Słodka jak Sugar 2 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Babki i babeczki
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 5 jajek L
  • 250 g cukru
  • 270 g mąki pszennej typ 450
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g śmietanki 30%
  • 15 g suszonych płatków hibiskusa
  • 7 g proszku do pieczenia
  • 200 g masła skórka z 1 cytryny
Lukier:
  • 100 ml intensywnego naparu z hibiskusa
  • 500 g cukru pudru

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zacznij od infuzji. Podgrzewaj śmietankę w garnku z płatkami hibiskusa na małym ogniu przez 5-7 minut. Przelej masę przez sito, aby pozbyć się płatków. Do masy dodaj masło i podgrzewaj, aż się rozpuści. Odstaw do wystudzenia.

W misie miksera ubijaj jajka z cukrem na puszystą masę przez około 15 minut. Do osobnej miski przesiej mąkę, skrobię i proszek do pieczenia. Dodaj do suchych składników skórkę z cytryny.

Do ubitych jajek stopniowo dodawaj suche składniki. Na koniec dolej hibiskusową masę. Delikatnie wymieszaj do połączenia. Masę wylej do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Babkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piecz przez 40 minut do suchego patyczka.

Do cukru pudru dolej napar z hibiskusa. Jeśli lukier jest zbyt rzadki, dodaj więcej cukru pudru. Jeśli zbyt gęsty - dodaj więcej naparu. Upieczoną babkę udekoruj lukrem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA