Key lime pie - tarta limonkowa

Tarta limonkowa
Oceń przepis:
348 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Tomasz Deker

Seria kulinarna:
Desery Dekera 2 (odc. 11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Tarty
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej

Składniki:

  • Spód:
  • 250 g pokruszonych herbatników
  • 120 g masła
Krem limonkowy:
Krem mascarpone:
  • 60 g mascarpone
  • 60 ml śmietany kremówki
  • 10 g cukru
  • otarta skórka z limonki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotuj spód do tarty: w misce połącz rozpuszczone masło z pokruszonymi herbatnikami. Masą wyłóż formę o średnicy ok 20 cm. Spód do tarty piecz w nagrzanym do 160 stopni C piekarniku przez ok. 15 minut.

Przygotuj krem limonkowy. W misce połącz sok i otartą skórę z limonki. Następnie wlej skondensowane mleko, dodaj białko i wymieszaj. Na upieczony spód tarty wylej krem limonkowy. Tartę piecz w temperaturze 160 stopni C przez 15 minut.

Przygotuj krem mascarpone. Ubij śmietanę kremówkę z serkiem mascaropone. Dodaj do tego cukier i skórkę z limonki. Wszystko wymieszaj na puszystą pianę.

Upieczoną tartę udekoruj kremem mascarpone i kawałkami limonki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA