Tarta z gruszkami i Lazurem

Tarta z Lazurem
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Gieno Mientkiewicz

Seria kulinarna:
Przez dziurkę od sera 3 (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Tarty

Składniki:

  • 15 dag sera Lazur błękitny
  • 1 szklanka mąki
  • 5 dag masła
  • 1 jajo
  • ¼ szklanki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 gruszki
  • 1 owoc granatu
  • 2 łyżki miodu kwiatowego
  • fasola do podpieczenia ciasta

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Z mąki, masła, jajka, śmietany i proszku zrobić kruche ciasto. Dać mu odpocząć w lodówce.
Gruszki obrać i podzielić na cząstki. Ser pokroić w cienkie plastry. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty, ponakłuwać widelcem, obciążyć fasolą. Ciasto piec przez 20 minut w temperaturze 200 stopni. Na jeszcze ciepłym rozłożyć ser, a na nim cząstki gruszek. Posypać ziarnami granatu.
Piec przez 30 min w 180 stopniach. Podając, można polać łyżeczką miodu.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA