Tarta z gruszkami i Lazurem
Oceń przepis:
Przygotował:
Gieno Mientkiewicz
- Seria kulinarna:
- Przez dziurkę od sera 3 (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Tarty
Składniki:
- 15 dag sera Lazur błękitny
- 1 szklanka mąki
- 5 dag masła
- 1 jajo
- ¼ szklanki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 gruszki
- 1 owoc granatu
- 2 łyżki miodu kwiatowego
- fasola do podpieczenia ciasta
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Z mąki, masła, jajka, śmietany i proszku zrobić kruche ciasto. Dać mu odpocząć w lodówce.
Gruszki obrać i podzielić na cząstki. Ser pokroić w cienkie plastry. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty, ponakłuwać widelcem, obciążyć fasolą. Ciasto piec przez 20 minut w temperaturze 200 stopni. Na jeszcze ciepłym rozłożyć ser, a na nim cząstki gruszek. Posypać ziarnami granatu.
Piec przez 30 min w 180 stopniach. Podając, można polać łyżeczką miodu.
Gruszki obrać i podzielić na cząstki. Ser pokroić w cienkie plastry. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty, ponakłuwać widelcem, obciążyć fasolą. Ciasto piec przez 20 minut w temperaturze 200 stopni. Na jeszcze ciepłym rozłożyć ser, a na nim cząstki gruszek. Posypać ziarnami granatu.
Piec przez 30 min w 180 stopniach. Podając, można polać łyżeczką miodu.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W