Tarta tatin z mięsem i grzybami

Tarta tatin z mięsem i grzybami
Oceń przepis:
32 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Jurek Sobieniak

Seria kulinarna:
m jak mięso 3 (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Tarty
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • Ciasto:
  • 300 g mąki tortowej
  • 200 g masła
  • 4 żółtka
  • ½ łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
Nałożenie:
  • 500 g mięsa mielonego z łopatki
  • 30 g mielonych grzybów suszonych
  • 5 jajek
  • 3 łyżki stołowe mąki
  • 50 g musztardy dijon
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 300 g twarogu koziego
  • 4 czerwone cebule
  • 2 szklanki słodkiego wina czerwonego
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • tymianek świeży

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Sypkie składniki ciasta mieszamy, dodajemy zimne masło starte na tarce i żółtka, zagniatamy ciasto. Formujemy płaski owal, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.

Następnie ciasto podsypujemy mąką ziemniaczaną i rozwałkowujemy kwadrat, wycinamy kółko i wkładamy do lodówki.

Mięso przesmażamy z solą, pieprzem i grzybami na patelni teflonowej, zdejmujemy do miski i mieszamy z musztardą, jajkami, śmietanką i mąką.

Patelnię posypujemy tymiankiem i bułką tartą, przekładamy na patelnię masę mięsną, równo rozprowadzamy, podsmażamy nie mieszając 4-5 min. na średnim ogniu. Przykrywamy schłodzonym ciastem, lekko dociskamy i nakłuwamy nożem. Pieczemy w 185 stopniach na rumiany kolor (ok. 40 minut, środkowa półka z termoobiegiem).

Cebulę kroimy w pióra i zesmażamy na rumiany kolor, dodajemy wino i dusimy do mocnego odparowania. Gotową tartę odwracamy na deskę, kroimy i podajemy z karmelizowaną w winie cebulą i łyżką koziego twarogu.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA