Tarta z kurczakiem, sałatą rzymską i śliwkami

Tarta z kurczakiem, śliwkami i sałatą rzymską
Oceń przepis:
37 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Andrzej Polan

Seria kulinarna:
Czy na pewno umiesz gotować? 4 (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Tarty

Składniki:

włoszczyzna
2 cebule czerwone
Sos:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotowujemy ciasto kruche. Do miksera wsypujemy mąkę, szczyptę soli, pieprz i kminek mielony, dodajemy jajka i miękkie masło. Możemy też zagnieść ciasto ręcznie. Zawijamy w folię i odstawiamy na bok.
Wylepiamy ciastem formę do tarty i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni przez około 20 minut.

Piersi kurczaka gotujemy w całości z włoszczyzną.

Przygotowujemy farsz do tarty. Przesmażamy na maśle cebulę, jabłko, sól, pieprz i gałkę. Na koniec dodajemy pokrojoną sałatę rzymską. Dodajemy świeże, pokrojone śliwki.

Ser ścieramy na tarce, jajka łączymy w misce ze śmietaną, dodajemy ser. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Kurczaka wyjmujemy z bulionu, rwiemy na kawałki. Kurczaka i kapustę wraz z owocami wykładamy na tartę i na koniec wszystko zalewamy jajkami ze śmietaną. Pieczemy ponownie, tym razem około 40 minut w piekarniku nagrzanym na 200 stopni.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA