Pieczona przepiórka z grillowaną skorzonerą i sosem pieczeniowym

Pieczona przepiórka z grillowaną skorzonerą
Oceń przepis:
34 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak w sezonie 3 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Potrawy na Boże Narodzenie
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 2 przepiórki
  • 10 dag słoniny
  • sół
  • świeżo zmielony pieprz
  • ćwierć szklanki wina
  • 2 łyżki masłą
  • czerstwe pieczywo razowe
  • 6 cebul szalotek
  • główkę upieczonego czosnku
  • szklanka mocno wytrawnego czerwonego wina
  • naturalny sos pieczeniowy (sok) może być też bulion z drobiu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przepiórki dokładnie umyj i osusz. Nasmaruj przyprawami, do środka włóż po kawałku masła, a przepiórki owiń plastrami słoniny. Przełóż do małej brytfanki lub rękawa do pieczenia, podlej odrobiną wina i piecz około 20 min w tem. 200 stopni C. W rondelku zagotuj wino, sos pieczeniowy lub bulion i dodaj wyciśnięty czosnek, całe cebulki oraz pieczywo. Gotuj na małym ogniu aż zgęstnieje. Przepiórki podawaj polane sosem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA