Sałatka ziemniaczana z marynowanym ogórkiem, bobem i boczkiem

Sałatka ziemniaczana z marynowanym ogórkiem, bobem i boczkiem
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia polska 2 (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 4-6 ogórków gruntowych
  • 8 młodych ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • pęczek koperku
  • kilka gałązek mięty
  • 250 g ugotowanego i obranego bobu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula czerwona
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 mała łyżeczka miodu
  • 8 plasterków wędzonego boczku
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Boczek układamy na zimnej patelni, przykrywamy go kawałkiem papieru do pieczenia i dociskamy od góry czymś cięższym. Odpalamy płomień pod patelnią i prażymy plastry boczku, do czasu, aż się zrumienią. Następnie odwracamy je, znowu kładziemy kawałek papieru i dociskamy i dosmażamy z drugiej strony. Chrupiące chipsy z boczku układamy na ręczniku papierowym i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.

W miseczce łączymy musztardę, ocet, miód i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dodajemy poszatkowany koperek i miętę, dolewamy oliwę (kilka łyżek), doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy dokładnie.

Odcinamy końcówki ogórków, przecinamy wzdłużna na ćwiartki, wycinamy nasiona. Następnie kroimy ogórki na małe kawałki. Przerzucamy je do miseczki i dodajemy marynatę. Mieszamy i odstawiamy do zamarynowania na kilka minut.

W tym czasie na talerzach rozkładamy ziemniaki pokrojone na ćwiartki, dodajemy bób, doprawiamy solą, pieprzem i cebulką pokrojoną w cienkie półplasterki. Skrapiamy oliwą, następnie nakładamy porcję ogórków. Na koniec skruszamy boczek na sałatkę i dekorujemy gałązkami koperku. Serwujemy od razu.

 

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA