Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia polska (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 5 ziemniaków
  • 1 jajo
  • ok. 2 łyżek mąki pszennej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • mąka
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy
Do podania:
  • Śmietana lub jogurt, świeży koperek

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce lub w malakserze. Odciskamy je na sicie i w tym czasie miksujemy bądź ścieramy na tarce czosnek i cebulę.

Jak ziemniaki już oddadzą całą wodę, delikatnie ją odlewamy, a skrobię dodajemy z powrotem do ziemniaków. Do startych ziemniaków dodajemy czosnek, cebulę, doprawiamy porządnie solą i pieprzem. Mieszamy i dodajemy po łyżce mąki, aż będzie miało odpowiednią konsystencję.

Smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu i jemy np. z jogurtem i solą, z cukrem, z sosem mięsnym – tak jak lubimy najbardziej.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA