Czekoladowe tagliatelle z sosem migdałowym
Oceń przepis:
Przygotował:
Matteo Brunetti
- Seria kulinarna:
- Bitwa na smaki: David vs Matteo 2 (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- Ciasto:
- 180 g mąki
- 20 g kakao
- 2 jajka
- szczypta soli
Sos:
- 80 g migdałów
- 150 g mleka 3,2%
- 20 g masła
- 150 g parmezanu
- sól
- pieprz
- szczypta kardamonu
- oliwa
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wyrób ciasto do makaronu z mąki, kakao, jajek i soli. Zafoliuj i schłodź w lodówce przez 30 minut.
Rozgrzej mleko z masłem. Podsmaż migdały i zblednuj z tartym parmezanem. Po trochu dolewaj mleko, żeby powstałą idealna konsystencja, płynna, nie za rzadka i nie za gęsta.
Przypraw solą i pieprzem oraz kardamonem.
Rozwałkuj makaron, pokrój tagliatelle, gotuj w osolonym wrzątku 1-1,5 minuty. Na patelni wymieszaj gotowy makaron z sosem i podgrzej na średnim ogniu. Podaj na talerzu i udekoruj parmezanem, oliwą, migdałami i kakao.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Makarony, kluski
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W