Krokiety z mąki fasolowej

Krokiety z mąki fasolowej
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Matteo Brunetti

Seria kulinarna:
Bitwa na smaki: David vs Matteo (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 50 g mąki z fasoli (ew. z ciecierzycy)
  • 200 g wody
  • 5 g oliwy extra virgin
  • 50 g włoskiej mortadeli (1 duży plaster do krojenia w kostkę)
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • 25 g solonych pistacji
  • 2-3 brzoskwinie
  • 2 l oleju do smażenia
  • 1 ziemniak
  • świeży tymianek
  • sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mąkę przesiej, wymieszaj z wodą, oliwą i odrobiną soli. Smaż na patelni, przez ok. 15-20 minut, przestudź. Mortadelę pokrój w kostkę i wymieszaj z ostudzoną masą. Uformuj krokiety i wstaw do zamrażalnika na 15 minut. Wyciągnij, obtocz w rozmąconych jajkach i w bułce tartej. Wstaw do zamrażalnika na kolejne 10 minut.

W tym czasie obierz ziemniaka, pokrój na kawałki i ugotuj do miękkości w osolonym wrzątku. Do wrzątku wrzuć również brzoskwinie na kilkanaście sekund, zahartuj w zimnej wodzie. Połowę brzoskwiń zmiksuj razem z ziemniakami na gładki krem. Pozostałe brzoskwinie pokrój w małą kostkę, wymieszaj z pistacjami, oliwą i pieprzem.

Krokiety usmaż w oleju rozgrzanym do 180º C, za złoty kolor. Podawaj z sosem ziemniaczano-brzoskwiniowym i salsą brzoskwiniowo-pistacjową.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA