Pizza z pomidorami i buffalo mozzarellą, pizza z kiełbasą i buffalo mozzarellą, gratin z buffalo mozzarellą, sałatka z rukolą fi

Pizza z pomidorami i buffalo mozzarellą, pizza z kiełbasą i buffalo mozzarellą, gratin z buffalo mozzarellą, sałatka z rukolą fi
Oceń przepis:
62 ocen Średnia ocena: 3.50
Seria kulinarna:
Nuta egzotyki na co dzień 2
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Pizza
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Przygotowanie:

Ciasto na pizzę:
0,5 kg mąki i kilka szczypt na oprószenie
2 łyżeczki drożdży instant
łyżka soli
łyżka cukru
240 ml ciepłej wody
60 ml wytrawnego białego wina o temperaturze pokojowej
3 łyżki oliwy

Pizza z pomidorami i buffalo mozzarellą:
mąka do oprószenia
mąka kukurydziana do oprószenia
45 dag ciasta na pizzę
20 dag całych pomidorów z puszki, rozgniecionych rękami
kulka buffalo mozzarelli, odsączona z zalewy
łyżka oliwy
30 g porwanych liści bazylii

Pizza z pieczonym czosnkiem, kiełbasą i buffalo mozzarellą:
główka czosnku z odciętym czubkiem
2,5 łyżki oliwy
mąka do oprószenia
45 dag ciasta na pizzę
mąka kukurydziana do oprószenia
14 dag kiełbasy, obranej z jelita
kulka buffalo mozzarelli, odsączona z zalewy
¼ pokrojonej w cienkie plastry czerwonej cebuli
30 g porwanych liści oregano
sól
pieprz

Gratin z buffalo mozzarellą:
40 g bułki tartej
skórka z cytryny
20 g drobno posiekanej pietruszki
łyżeczka czarnego pieprzu
2 kulki świeżej buffalo mozzarelli, porwane na kawałki
łyżka miodu
2 łyżki odsączonych i przepłukanych kaparów
2 łyżki oliwy
chleb do podania z gratin z buffalo mozzarellą

Sałatka z buffalo mozzarellą bocconcini, rukolą i figami
2 łyżeczki octu z czerwonego wina
2 łyżki oliwy
6 kulek buffalo mozzarella bocconcini, porwanych na pół
4 figi, pokrojone na ćwiartki
20 dag młodej rukoli
sól

Ciasto na pizzę
1. Włożyć mąkę, drożdże, sól i cukier do dużej miski, lub do miksera.
2. W przypadku miski zrobić zagłębienie w suchych składnikach i wlać ciepłą wodę, wino i 2 łyżki oliwy. W przypadku miksera wlać wszystko do pojemnika.
3. Mieszać drewnianą łyżką, aż składniki połączą się. W przypadku miksera, miksować pulsacyjnie do wyrobienia ciasta.
4. Lekko oprószyć stolnicę, wyjąć ciasto i zagniatać, mniej więcej 5 minut, aż zrobi się gładkie i elastyczne.
5. Podzielić ciasto na 3 części. Do dużej miski wlać pół łyżeczki oliwy i posmarować powierzchnię miski. Włożyć 2 części ciasta do miski, przykryć folią i odstawić na godzinę w ciepłe i suche miejsce, do wyrośnięcia.
6. Pozostałą część ciasta włożyć do plastikowego woreczka, zamknąć, włożyć do lodówki, bądź zamrażarki i zachowaćna później.
7. Wyjąć 2 części ciasta z miski, zagnieść, żeby uwolnić resztki powietrza, zawinąć w folię i zachować do przygotowania pizzy

Pizza z pomidorami i buffalo mozzarellą
1. Kamień do pizzy rozgrzać w piekarniku do 230 stopni.
2. Stolnicę oprószyć mąką i rozwałkować ciasto na pizzę o grubości 0,6 cm.
3. Dużą deskę lub łopatę do pizzy oprószyć mąką i mąką kukurydzianą. Przenieść na nią zwinięte ciasto.
4. Rozwinąć ciasto, rozłożyć pomidory, zostawiając 2,5 cm krawędź.
5. Podrzeć buffalo mozzarellę na kawałki. Ułożyć na pizzy.
6. Wlać oliwę do miseczki i posmarować brzeg ciasta.
7. Przenieść pizzę na desce lub łopacie i zsunąć na umieszczony w piekarniku kamień do pizzy.
8. Piec około 10 minut, aż ciasto nabierze złotobrązowego koloru, a ser się roztopi.
9. Udekorować pizzę porwanymi liśćmi bazylii, pokroić i podawać.


Pizza z kiełbasą i buffalo mozzarellą
1. Kamień do pizzy rozgrzać w piekarniku do 230 stopni.
2. Główkę czosnku położyć na kawałku folii aluminiowej, polać połową łyżki oliwy i doprawić solą.
3. Zawinąć czosnek w folię, włożyć do piekarnika. Piec mniej więcej 45 minut, aż czosnek upiecze się na złoto, a ząbki zmiękną. Wyjąć czosnek z piekarnika i zwiększyć temperaturę do 290 stopni.
4. Upieczony czosnek wycisnąć do miseczki, dodać łyżkę oliwy. Zagnieść widelcem i odstawić.
5. Stolnicę oprószyć mąką i rozwałkować ciasto na pizzę o grubości 0,6 cm.
6. Dużą deskę lub łopatę do pizzy oprószyć mąką i mąką kukurydzianą. Przenieść na nią zwinięte ciasto.
7. Rozsmarować czosnek na cieście, następnie ułożyć kawałki kiełbasy i buffalo mozzarelli, zostawiając 2,5 cm krawędź.
8. Resztę oliwy wlać do miseczki i posmarować brzeg ciasta.
9. Przenieść pizzę na desce lub łopacie i zsunąć na umieszczony w piekarniku kamień do pizzy.
10. Piec około 10 minut, aż ciasto nabierze złotobrązowego koloru, a ser się roztopi.
11. Udekorować pizzę czerwoną cebulą i oregano. Pokroić i podawać.

Gratin z buffalo mozzarellą
1. Przełączyć piekarnik na grillowanie.
2. W małej misce wymieszać bułkę tartą, skórkę z cytryny, pietruszkę i czarny pieprz.
3. Ułożyć kawałki buffalo mozzarelli w niewielkich, żaroodpornych naczynkach, lub w jednym dużym, żaroodpornym naczyniu.
4. Polać ser miodem i posypać kaparami. Doprawić solą i pieprzem.
5. Posypać mozzarellę mieszanką z bułki tartej i pozostałych składników. Całość skropić oliwą, włożyć do piekarnika. Piec 5 – 8 minut, aż ser roztopi się i zacznie bulgotać, a tarta bułka nabierze złotobrązowego koloru.
6. Podawać z chlebem, zaraz po wyjęciu z piekarnika.

Sałatka z buffalo mozzarellą bocconcini, młodą rukolą i figami
1. Wymieszać ocet z czerwonego wina i oliwę, doprawić solą i odstawić.
2. Na brzegach talerza ułożyć kuleczki buffalo mozzarelli bocconcini.
3. Między kulkami sera ułożyć figi.
4. Pośrodku usypać stosik z liści młodej rukoli. Polać sałatkę dressingiem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA