Potrawka z mięsa renifera z moroszką

Potrawka z mięsa renifera z moroszką
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 3.50
Seria kulinarna:
Apetyt na Skandynawię 2 (odc. 10)
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia skandynawska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 500 g renskav (mięso renifera w płatkach, często sprzedawane w zamrożonych blokach)
  • 1 cebula
  • 200 g pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • 4 jagody jałowca
  • 1 łyżka mesost (ser z odparowanej i karmelizowanej serwatki)
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • sól i pieprz, do smaku
  • 8 sztuk lompe – norweskich cienkich chlebków z dodatkiem ziemniaków (można je zastąpić tłuczonymi ziemniakami)
Słodko-kwaśna moroszka:
  • 200 g maliny moroszki, świeżej lub mrożonej
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżki cukru lub miodu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wymieszać moroszkę z octem i cukrem lub miodem, odstawić. Tak przygotowaną moroszkę można przechowywać w lodówce w słoiku.

Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Pieczarki przekroić na pół.

Płatki mięsa smażyć na maśle na mocno rozgrzanej patelni. Dołożyć cebulę i pieczarki oraz zmiażdżone jagody jałowca. Na koniec dodać mesost i śmietankę, podgrzewać, aż śmietanka zgęstnieje. Posolić do smaku.
Podawać z moroszką oraz chlebkami lompe lub tłuczonymi ziemniakami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA