Lody malinowe z karmelem

Lody malinowe z karmelem
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Apetyt na Skandynawię 3 (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery, Dobre dla dzieci
Kuchnia świata:
Kuchnia skandynawska
Ilość osób:
8

Składniki:

Karmel z migdałami
  • 200 ml cukru
  • 200 ml migdałów
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wymieszać w rondlu żółtka z cukrem, śmietanką i mlekiem. Wstawić na mały ogień, podgrzewać, roztrzepując, do momentu, gdy zacznie gęstnieć – sprawdzić temperaturę termometrem (nie powinna przekroczyć 75-80º C), odstawić do ostygnięcia. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Gdy zmięknie, odcisnąć z wody, włożyć do rondla. Dodać maliny, zmiksować na gładko. Ukręcić masę w maszynce do lodów, schłodzić w zamrażalniku, aż stężeje.
Cukier podgrzewać w rondelku, by powstał złocisty karmel. Dodać migdały, wymieszać. Wsypać sodę oczyszczoną, wymieszać. Wylać karmel na arkusz papieru do pieczenia lub na talerz, odstawić do ostygnięcia, połamać na kawałki.
Lody podawać z kawałkami karmelu.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA