Pudding z czerstwej babki drożdżowej

Pudding z czerstwej babki drożdżowej
Oceń przepis:
65 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej 4 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Ilość osób:
5

Składniki:

  • ok. ½ czerstwej dużej babki drożdżowej
  • ok. 150 g dżemu malinowego
  • 2 jaja
  • 100 ml mleka
  • 150 ml śmietanki kremówki 36%
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii
  • masło do wysmarowania formy i plastrów ciasta
  • bułka tarta do wysmarowania formy
  • cukier demerara i cynamon do posypania
Do podania:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Babkę kroimy w plastry, a formę do zapiekania smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.
Jaja wraz ze śmietanką, mlekiem, cukrem i wanilią miksujemy. Układamy plastry ciasta na dnie foremki, każdy delikatnie smarując masłem, a co drugi plaster smarując dżemem. Zalewamy całość masą jajeczną i odstawiamy na kilka minut, żeby czerstwe ciasto zdążyło zmięknąć.

Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Masę posypujemy cukrem demerara i cynamonem i wstawiamy do pieca na ok. 30 minut. Całość powinna się pięknie zarumienić z zewnątrz, a środek powinien być wilgotny. Podajemy od razu, najlepiej z gałką lodów.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA