Polędwiczka wieprzowa z kurkami i puree z zielonego groszku

Polędwiczka wieprzowa z kurkami
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

David Gaboriaud

Seria kulinarna:
David w Europie 3 (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Dania z grzybów

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Puree z zielonego groszku: gotuj groszek przez 3 minuty we wrzącej, osolonej wodzie. Odcedź, przełóż do miski. Za pomocą tłuczka zrób puree. Dopraw solą oraz pieprzem i dodaj 40 g masła. Wymieszaj i odstaw. Podsmaż kurki na patelni, na koniec dodaj 30 g masła, dopraw solą i pieprzem i odstaw. Polędwicę dopraw solą i pieprzem. Na patelni podsmażaj ją na oleju ryżowym, na średnim ogniu ze wszystkich stron przez około 12-15 minut. Na koniec wlej koniak, ostrożnie podpal, poczekaj, aż ogień zgaśnie i wrzuć 50 g zimnego masła. Wymieszaj z koniakiem do uzyskania aksamitnego sosu. Przełóż polędwicę na deskę i pokrój na kawałki o szerokości około 4 cm. Na talerzu serwuj porcje puree, kawałki polędwicy i kurki. Polej całość sosem z patelni. Posyp płatkami nagietka.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA