Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 5.00

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia polska 2 (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • ok. 400 g suchej fasoli Jaś drobniejszej (ew. 2 puszki fasoli w zalewie)
  • 750 ml passaty pomidorowej
  • 2 liście laurowe
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 kiełbasy, najlepiej różnego rodzaju
  • 200 g wędzonego boczku
  • 3 ziela angielskie
  • 1 czubata łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • duża szczypta cukru
  • oliwa
Opcjonalnie:
  • 1 czubata łyżka domowego bulionu (pasty)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Dzień wcześniej zalewamy fasolę zimną wodą i odstawiamy na noc do namoczenia. Na drugi dzień, odcedzamy fasolę, zalewamy świeżą wodą, dodajemy łyżeczkę soli i gotujemy do czasu, aż będzie jędrną i zmięknie, ale nie będzie się rozpadać. Powinno to potrwać ok. 70 minut.

W tym czasie boczek kroimy w paski, a kiełbasę w półplasterki. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy boczek i kiełbasę oraz cebulę, przesmażamy do zrumienienia.

Dodajemy wędzoną i ostrą paprykę, krótko podsmażamy, dolewamy passatę pomidorową, doprawiamy cukrem, majerankiem, zielem i liściem laurowym. Dodajemy czosnek, pastę bulionową (opcjonalnie) i jeśli całość jest zbyt gęsta, dolewamy trochę wody.

Przekładamy do sosu podgotowaną fasolkę i gotujemy całość, aż fasolka zmięknie, ale nie będzie się rozpadać, a sos nabierze aromatu przypraw.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA