Grzybowy stroganoff

Przygotował:
Marta Dymek
- Seria kulinarna:
- Zielona rewolucja Marty Dymek (odc. 11)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegańskie, Wegańska wigilia i Boże Narodzenie, Dania z grzybów
Składniki:
- 250 g boczniaków
- 250 g pieczarek
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru
- olej
- 1 duża cebula
- 50 ml żubrówki
- olej
- 1 szklanka śmietanki słonecznikowej
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka musztardy
- ½ ogórka kiszonego, posiekanego
- sól
- czarny pieprz
- do podania: świeża pietruszka, talarki białej cebuli
Kalkulator kulinarny
Przelicznik produktów
1 szklanka ma pojemność 250 ml
1 łyżka ma pojemność 15 ml
1 łyżeczka ma pojemność 5 ml
Przelicznik wag
Przelicznik pojemności
Przelicznik temperatur
Przelicznik foremek
Twoja foremka
Foremka z przepisu
Przygotowanie:
Na dnie dużego rondla rozgrzać olej, dodać boczniaki i smażyć przez 2 - 3 minuty. Po tym czasie wlać sos sojowy, cukier intensywnie zamieszać i smażyć kolejne 2 - 3 minuty z dwóch stron. Zdjąć z patelni i odłożyć na bok na ręcznik papierowy. Na dnie tego samego rondla wlać łyżkę oleju, rozgrzać go i dodać cebulę. Smażyć przez 3 - 4 minuty do czasu, aż będzie miękka i złota, a następnie dodać pieczarki. Zamieszać, wlać żubrówkę i zwiększyć ogień. Kiedy żubrówka odparuje, smażyć pieczarki jeszcze 2 - 3 minuty i dodać pozostałe składniki. Delikatnie wymieszać i dusić przez 5 minut, podawać z ryżem lub pieczywem oraz świeżą pietruszką i cebulką.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź