Boeuf Stroganow z babeczkami ziemniaczanymi
Oceń przepis:
Przygotował:
Andrzej Polan
- Seria kulinarna:
- Czy na pewno umiesz gotować? 3 (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z wołowiny
Składniki:
- 700 g polędwicy wołowej
Sos:
- 2 szalotki
- 3 ogórki kiszone
- 300 ml śmietany 30%
- musztarda rosyjska do smaku
- musztarda francuska do smaku
Babeczki ziemniaczane:
- 600 g ziemniaków
- 2 cukinie
- 300 ml mleka
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki
- pieprz czarny
- sól
- szczypiorek
- 10 plastrów surowego boczku wędzonego
- 10 plastrów słoniny marynowanej
kapusta młoda
- rosół na włoszczyźnie
masło klarowane do smażenia
- kilka oscypków
- ok. 500 g pieczarek
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Polędwicę kroimy w plastry, a następnie w paski. Posypujemy pieprzem, skrapiamy olejem i odstawiamy na bok.
Przygotowujemy babeczki ziemniaczane. Ziemniaki ścieramy na grubszych oczkach, podobnie cukinię. Mleko zagotowujemy i wrzącym zalewamy ziemniaki z cukinią. Doprawiamy pieprzem, solą, dodajemy posiekany szczypiorek. Nadmiar płynu odlewamy, a do masy dodajemy jajka i mąkę. Masę wykładamy do foremek wyłożonych plastrami boczku i słoniny. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 stopni na około 30 minut.
Przygotowujemy sos do Stroganowa. Na oleju przesmażamy szalotkę pokrojoną w piórka, do przesmażonej dodajemy ogórki pokrojone w cienkie paski. Wszystko zalewamy śmietaną, odparowujemy. Dodajemy musztardę do smaku.
Kapustę kroimy w grubą kostkę i zaparzamy w gorącym rosole. Całe pieczarki przesmażamy na złoto na maśle klarowanym, a na koniec smażenia dodajemy oscypki pokrojone w plastry.
Polędwicę przesmażamy na rozgrzanym oleju, partiami, żeby dobrze się obsmażyła.
Na talerze wykładamy porcje sosu, paski polędwicy, pieczarki i oscypki, kapustę i ziemniaczane babeczki.
Przygotowujemy babeczki ziemniaczane. Ziemniaki ścieramy na grubszych oczkach, podobnie cukinię. Mleko zagotowujemy i wrzącym zalewamy ziemniaki z cukinią. Doprawiamy pieprzem, solą, dodajemy posiekany szczypiorek. Nadmiar płynu odlewamy, a do masy dodajemy jajka i mąkę. Masę wykładamy do foremek wyłożonych plastrami boczku i słoniny. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 stopni na około 30 minut.
Przygotowujemy sos do Stroganowa. Na oleju przesmażamy szalotkę pokrojoną w piórka, do przesmażonej dodajemy ogórki pokrojone w cienkie paski. Wszystko zalewamy śmietaną, odparowujemy. Dodajemy musztardę do smaku.
Kapustę kroimy w grubą kostkę i zaparzamy w gorącym rosole. Całe pieczarki przesmażamy na złoto na maśle klarowanym, a na koniec smażenia dodajemy oscypki pokrojone w plastry.
Polędwicę przesmażamy na rozgrzanym oleju, partiami, żeby dobrze się obsmażyła.
Na talerze wykładamy porcje sosu, paski polędwicy, pieczarki i oscypki, kapustę i ziemniaczane babeczki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z wołowiny
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W