Boeuf Stroganow z babeczkami ziemniaczanymi

Boeuf Stroganow z babeczkami ziemniaczanymi
Oceń przepis:
51 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Andrzej Polan

Seria kulinarna:
Czy na pewno umiesz gotować? 3 (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z wołowiny

Składniki:

  • 700 g polędwicy wołowej
Sos:
Babeczki ziemniaczane:
kapusta młoda
  • rosół na włoszczyźnie
masło klarowane do smażenia

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Polędwicę kroimy w plastry, a następnie w paski. Posypujemy pieprzem, skrapiamy olejem i odstawiamy na bok.

Przygotowujemy babeczki ziemniaczane. Ziemniaki ścieramy na grubszych oczkach, podobnie cukinię. Mleko zagotowujemy i wrzącym zalewamy ziemniaki z cukinią. Doprawiamy pieprzem, solą, dodajemy posiekany szczypiorek. Nadmiar płynu odlewamy, a do masy dodajemy jajka i mąkę. Masę wykładamy do foremek wyłożonych plastrami boczku i słoniny. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 stopni na około 30 minut.

Przygotowujemy sos do Stroganowa. Na oleju przesmażamy szalotkę pokrojoną w piórka, do przesmażonej dodajemy ogórki pokrojone w cienkie paski. Wszystko zalewamy śmietaną, odparowujemy. Dodajemy musztardę do smaku.

Kapustę kroimy w grubą kostkę i zaparzamy w gorącym rosole. Całe pieczarki przesmażamy na złoto na maśle klarowanym, a na koniec smażenia dodajemy oscypki pokrojone w plastry.

Polędwicę przesmażamy na rozgrzanym oleju, partiami, żeby dobrze się obsmażyła.
Na talerze wykładamy porcje sosu, paski polędwicy, pieczarki i oscypki, kapustę i ziemniaczane babeczki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA