Placuszki cukiniowe z miętowym guacamole
                
                    
                Oceń przepis:
                        Przygotował:
Marta Dymek
- Seria kulinarna:
 - Zielona rewolucja Marty Dymek 3 (odc. 5)
 - Trudność:
 - łatwe
 - Rodzaj dania:
 - Dania wegańskie
 
Składniki:
- 1 kg cukinii
 - 1 łyżka soli
 - ¼ - ½ szklanki mąki pszennej lub ryżowej
 - ¼ szklanki mąki z ciecierzycy
 - 2 łyżki kaparów
 - 2 łyżki płatków drożdżowych
 - ½ pęczka koperku
 - ½ pęczka szczypiorku
 - ¼ pęczka pietruszki
 - 1 ząbek czosnku
 - spora ilość soli i czarnego pieprzu
 - olej do smażenia
 
Miętowe guacamole:
- 2 dojrzałe awokado
 - 2 szalotki lub ½ białej cebuli
 - kilka gałązek kolendry
 - kilka gałązek mięty
 - sok wyciśnięty z połowy cytryny
 - sól oraz czarny pieprz
 
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
                        
                        Cukinię zetrzeć na tarce, obsypać solą i odłożyć na przynajmniej pół godziny. 
Po upływie tego czasu z cukinii wycisnąć jak najwięcej wody i przełożyć do miski.
Zioła, czosnek oraz kapary bardzo drobno posiekać i dodać do cukinii wraz z resztą składników. Bardzo dokładnie wyrobić przy pomocy dłoni, a następnie dłonie umyć i formować kotleciki.
Na dnie dużej patelni rozgrzać olej i kłaść kotleciki. Smażyć z każdej strony po 2 - 3 minuty, następnie odkładać na papierowy ręcznik.
W międzyczasie szybko przygotować guacamole. Przeciąć awokado na pół, obrócić połówkę, pozbyć się pestki i wydłubać miąższ przy pomocy łyżki. Przełożyć miąższ do miski lub moździerza.
Dodać pozostałe składniki i wszystko porządnie utrzeć moździerzem lub widelcem. Awokado powinno być porządnie rozdrobnione, bez większych grudek, ale z wciąż wyczuwalną teksturą.
Podawać gorące placki z kleksem guacamole.
					Po upływie tego czasu z cukinii wycisnąć jak najwięcej wody i przełożyć do miski.
Zioła, czosnek oraz kapary bardzo drobno posiekać i dodać do cukinii wraz z resztą składników. Bardzo dokładnie wyrobić przy pomocy dłoni, a następnie dłonie umyć i formować kotleciki.
Na dnie dużej patelni rozgrzać olej i kłaść kotleciki. Smażyć z każdej strony po 2 - 3 minuty, następnie odkładać na papierowy ręcznik.
W międzyczasie szybko przygotować guacamole. Przeciąć awokado na pół, obrócić połówkę, pozbyć się pestki i wydłubać miąższ przy pomocy łyżki. Przełożyć miąższ do miski lub moździerza.
Dodać pozostałe składniki i wszystko porządnie utrzeć moździerzem lub widelcem. Awokado powinno być porządnie rozdrobnione, bez większych grudek, ale z wciąż wyczuwalną teksturą.
Podawać gorące placki z kleksem guacamole.
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
 - albo
 - 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
 
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W