Ratatouille
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 2 duże bakłażany
- 2 czerwone papryki
- 2 żółte papryki
- 125 ml oliwy, do smażenia
- 4 małe cukinie pokrojone w grube talarki
- 2 cebule w plasterkach
- 2 posiekane ząbki cukru
- 2 roztarte ostre papryczki
- listek laurowy
- gałązka rozmarynu
- sól i pieprz
- 8 średnich pomidorów, bez pestek, grubo skrojonych
- duża garść pokrojonej świeżej bazylii
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik w funkcji grilla. Pokroić bakłażany na grube plastry i ułożyć je na kratce postawionej w zlewie. Obficie posolić i zostawić na pół godziny, żeby odsączyć nadmiar wody. Potem plastry opłukać i wysuszyć. W tym czasie wstawić oba rodzaje papryki do piekarnika i opalić skórkę ze wszystkich stron, przez ok. 20 minut. Odłożyć do miski, nakryć ją folią i odczekać 5 minut. Skórka łatwo zejdzie. Usunąć skórkę i gniazda nasienne, a paprykę pokroić w wąskie paseczki. Wrzucić je do dużej miski. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 230ºC. Nalać oliwy na blachę i wrzucić na nią talarki cukinii. Opiekać w piekarniku, przewracając w połowie, przez ok. 10 minut. Wyjąć i dorzucić do papryki. Pokroić wysuszonego bakłażana na duże kawałki, wymieszać w oliwie, ułożyć na blasze i opiekać przez kwadrans w piekarniku. Potem dorzucić do miski. W czasie opiekania warzyw rozgrzać łyżkę oliwy na patelni i przesmażyć cebulę do miękkości. Dodać czosnek, ostrą papryczkę, listek laurowy i rozmaryn na ostatnią minutę. Wrzucić pomidory. Przesmażać, aż pomidory zmiękną, a masa stanie się wodnista, przez kwadrans. Wylać masę pomidorową na warzywa, wymieszać. Sprawdzić smak. Podawać w temperaturze pokojowej, posypać bazylią.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W