Babka Savarin
Oceń przepis:
Przygotował:
Jan i Jakub Kuroniowie
- Seria kulinarna:
- Kuroniowie rozgryzają (odc.5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka, Babki i babeczki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 250 g mąki
- 100 g masła
- 4 jaja
- 7 łyżek cukru
- 20 g drożdży
- 125 ml mleka
- 100 ml rumu
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- szczypta soli
- tarta bułka do posypania formy
- tłuszcz do wysmarowania formy
Syrop z wiśniami:
- opakowanie mrożonych wiśni 500 g
- 170 g cukru
- 100 ml wody
- 150 ml rumu
Dekoracja:
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Łączymy ze sobą przesianą mąkę, cukier i 2 jaja. Drożdże rozcieramy z mlekiem i gdy „ruszą” dodajemy do mąki. Wbijamy pozostałe jajka, wyrabiamy. Pod koniec wlewamy roztopione i przestudzone masło i 100 ml rumu. Formę do babek smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą, przekładamy do niej ciasto. Przykrywamy i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C. Po upieczeniu pozostawiamy babkę w wyłączonym piekarniku na ok. 30 minut. Kroimy i dekorujemy bitą śmietaną.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Babki i babeczki
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W