Kotlety wieprzowe z oliwkami i cytryną
   
                                    
                    
                Oceń przepis:
                        - Seria kulinarna:
 - Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 16)
 - Trudność:
 - łatwe
 - Rodzaj dania:
 - Dania mięsne
 - Kuchnia świata:
 - Kuchnia francuska
 
Składniki:
- 2 kotlety wieprzowe z kością
 - sól i pieprz
 - szczypta cukru
 - 2 łyżki oliwy
 - 3/4 miarki białego wina
 - pokrojona skórka z cytryny konserwowej
 - pół miarki zielonych oliwek z pestkami
 - garstka posiekanego świeżego rozmarynu lub tymianku
 
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
                        
                        Doprawić mięso solą i pieprzem. Obficie oprószyć z obu stron cukrem. Rozgrzać oliwę na patelni i obsmażyć kotlety z obu stron. Zalać winem dodać połowę skórki cytrynowej i oliwek oraz zioła. Przykryć i smażyć do miękkości, ok. 20 minut. W razie potrzeby wygotować płyn, wrzucić do niego resztę skórki cytrynowej i oliwek. Kotlety podawać polane sosem i z gałązką opieczonych pomidorków koktajlowych (pomidorki układamy na blasze, skrapiamy oliwą i pieczemy w 200?C przez 20 ? 30 minut).
UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.
					UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
 - albo
 - 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
 
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        Dania mięsne
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W