Kotlety wieprzowe z oliwkami i cytryną

Kotlety wieprzowe z oliwkami i cytryną
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 16)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 2 kotlety wieprzowe z kością
  • sól i pieprz
  • szczypta cukru
  • 2 łyżki oliwy
  • 3/4 miarki białego wina
  • pokrojona skórka z cytryny konserwowej
  • pół miarki zielonych oliwek z pestkami
  • garstka posiekanego świeżego rozmarynu lub tymianku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przelicznik produktów
Wybierz produkt


1 szklanka ma pojemność 250 ml

1 łyżka ma pojemność 15 ml

1 łyżeczka ma pojemność 5 ml

Przelicznik wag

jednostka

jednostka
gram
Przelicznik pojemności

jednostka

jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur

Przelicznik foremek
Twoja foremka

Foremka z przepisu

Przygotowanie:

Doprawić mięso solą i pieprzem. Obficie oprószyć z obu stron cukrem. Rozgrzać oliwę na patelni i obsmażyć kotlety z obu stron. Zalać winem dodać połowę skórki cytrynowej i oliwek oraz zioła. Przykryć i smażyć do miękkości, ok. 20 minut. W razie potrzeby wygotować płyn, wrzucić do niego resztę skórki cytrynowej i oliwek. Kotlety podawać polane sosem i z gałązką opieczonych pomidorków koktajlowych (pomidorki układamy na blasze, skrapiamy oliwą i pieczemy w 200?C przez 20 ? 30 minut).

UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA