Parfait (lody) piernikowe

Przygotował:
Jacek Sikora
- Seria kulinarna:
- Słodki drań (odc.3)
- Rodzaj dania:
- Desery, Lody
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
-
5 żółtek
- 8 goździków
- 2 laski cynamonu
- 0,25 gałki muszkatołowej
- 10 ziaren pieprzu
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 6 pierniczków
- 200 g cukru
- 30 ml wody
- 2 łyżki ziaren kawy
- 300 ml śmietany 36%
- 0,5 opakowania fixu do śmietany
Kalkulator kulinarny
Przelicznik produktów
1 szklanka ma pojemność 250 ml
1 łyżka ma pojemność 15 ml
1 łyżeczka ma pojemność 5 ml
Przelicznik wag
Przelicznik pojemności
Przelicznik temperatur
Przelicznik foremek
Twoja foremka
Foremka z przepisu
Przygotowanie:
Z 200g cukru i 30 ml wody ugotuj syrop. Gdy się zagotuje dodaj przyprawy i gotuj przez 10 minut. Żółtka ubijaj na kogel-mogel, wlewając wolnym strumieniem gorący syrop. Uprzednio usuń z niego przyprawy. Żółtka powinny być jasne i puszyste. Mieszaj aż ostygną. Dodaj pokruszone pierniczki. Jeśli są wilgotne podsusz je w piekarniku. Śmietanę ubij mikserem lub w syfonie z dodatkiem fixa. Połącz z żółtkami i wstaw do zamrażalnika na co najmniej 4 godziny. Jeśli chcesz by parfait miało formę terrine koniecznie wyłóż foremkę folią spożywczą. Można obtoczyć ją w kruszonych orzechach włoskich lub laskowych. © Jacek Sikora
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź