Jabłka z serem kozim, orzeszkami piniowymi i miodem

Oceń przepis:
Przygotował:
Laura Calder
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu (odc.15)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 2 łyżki Calvadosu (niekonieczne)
- 2 – 3 łyżki rodzynków
- 6 twardych jabłek
- na przykład Granny Smith
- 2 łyżeczki masła
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta cynamonu
- 4 czubate łyżki świeżego sera koziego
- 2 – 3 łyżki prażonych orzeszków piniowych
- 2 – 3 łyżki miodu
- podgrzanego lub płynnego
Kalkulator kulinarny
Przelicznik produktów
Wybierz produkt
1 szklanka ma pojemność 250 ml
1 łyżka ma pojemność 15 ml
1 łyżeczka ma pojemność 5 ml
Przelicznik wag
jednostka
jednostka
gram
Przelicznik pojemności
jednostka
jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur
Przelicznik foremek
Twoja foremka
Foremka z przepisu
Przygotowanie:
Podgrzej piekarnik do temperatury 220°C. Zalej rodzynki Calvadosem i odstaw. Usuń gniazda nasienne z jabłek. Przekrój je na pół. Ponakłuwaj skórę igłą albo czubkiem bardzo ostrego noża. Możesz odciąć kawałki jabłek tak, żeby się nie kiwały. Ułóż je skórką do dołu na blasze. Na każdym jabłku połóż 1/2 łyżeczki masła. Następnie posyp je cukrem i cynamonem. Piecz 15 min, aż jabłka zmiękną, ale nie rozpadną się. Wyjmij je z piekarnika. Odcedź rodzynki. Na każdym talerzu ułóż obok siebie dwie połówki jabłek. Dodaj ser kozi. Posyp orzeszkami piniowymi i rodzynkami. Polej miodem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Przekąski
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W