Omlet francuski

Omlet francuski
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia francuska (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 2 duże jaja
  • 1 łyżka śmietany kremówki (mleka, wody)
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1 czubata łyżka startego sera, np. Gruyère, Comté, Bursztyn
  • sól
  • pieprz
  • masło

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Jaja wbijamy do miski, dodajemy śmietanę (lub wodę albo mleko), doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy zioła (część zostawiając na koniec do dekoracji). Za pomocą widelca dokładnie ubijamy masę, aż żółtka połączą się z białkiem i śmietaną. Nie chodzi o ubicie masy, tylko dobre jej połączenie.

Rozgrzewamy dużą patelnię, a na niej masło. Jak tylko zacznie się pienić i nim zacznie brązowieć, rozlewamy je po całej powierzchni patelni i wlewamy masę jajeczną. Po krótkiej chwili, jak tylko spód zacznie się lekko ścinać, podważamy bok omletu i przelewamy część nieściętej masy pod spód.

Ustawiamy ponownie patelnię na ogniu, na środek jajecznego plaska sypiemy ser. Nim całkowicie masa się zetnie na powierzchni, zwijamy omlet w rulon lub składamy na pół i od razu ściągamy z patelni, najlepiej na podgrzany uprzednio talerz. Dekorujemy pozostałymi ziołami i serwujemy od razu. Świetnie smakuje z sałatką, często we Francji serwuje się omlet w towarzystwie podsmażonych ziemniaczków lub frytek.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA