Lody
Domowe, tradycyjne lody przygotowuje się z mleka, śmietany kremówki, cukru oraz żółtek. Można też przygotować wegańską wersję tego przysmaku - z samych owoców, lub z dodatkiem mleka roślinnego. Lody można zamrozić w kubeczkach lub, po przełożeniu masy do pojemniczka, włożyć w jej środek patyczek - w ten sposób otrzymamy lody na patyku. Naturalne lody są pyszne nawet bez żadnych dodatków. Można urozmaicić ich smak dodając ulubione owoce, wanilię lub czekoladę.
Lody domowe
Aby przygotować tradycyjne lody domowe należy zagotować mleko i śmietankę, po czym zdjąć składniki z ognia i pozostawić do ostygnięcia. Następnie trzeba ubić cukier i żółtka i wymieszać je z mlekiem i śmietanką. Po ostudzeniu bazę na lody trzeba włożyć do zamrażalnika na co najmniej 3 godziny.
Lody smakowe
Do zrobienia lodów waniliowych potrzeba nasion z laski wanilii. Zamiast nich można użyć pasty waniliowej lub ekstraktu z wanilii. Jeden z tych składników należy dodać pod koniec gotowania masy na lody. Aby zrobić lody truskawkowe, wystarczy zblendować bądź zmiksować truskawki. Następnie owoce trzeba włożyć do garnka z masą lodową na około 2 minuty przed końcem gotowania. Pierwszym krokiem do przygotowania lodów czekoladowych jest rozpuszczenie czekolady w mleku. Kolejno należy ją wymieszać z pozostałymi składnikami na lody.
Lody z maszyny
Lody z maszyny to np. lody świderki, zwane inaczej lodami amerykańskimi. Otrzymuje się je z proszku o różnych smakach. Najbardziej popularne są lody waniliowe, śmietankowe i truskawkowe. W maszynie można też otrzymać lody dwusmakowe, np. śmietankowo-truskawkowe. W podobny sposób powstają lody włoskie. Różnią się one konsystencją od amerykańskich ? nie są tak mocno zmrożone jak świderki. Wszystkie rodzaje tego smakołyku są podawane w waflach do lodów.