Lody jagodowe na patyku

Lody jagodowe na patyku
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Nordycka kuchnia Sary La Fountain (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Lody
Kuchnia świata:
Kuchnia skandynawska, Kuchnia islandzka

Składniki:

  • Mieszanina waniliowo-jogurtowa:
  • 600 ml śmietany
  • 400 g tureckiego jogurtu
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka zapachu waniliowego
  • ziarenka z ½ laski wanilii
Mieszanka owoców jagodowych:
  • 300 g różnych owoców jagodowych (czarnych jagód, malin, truskawek, borówek)
  • 50 ml wody
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • a ekstraktu waniliowego
Posypka:
Potrzebne:
  • foremki do lodów
  • patyczki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotuj mieszaninę jogurtową. Dokładnie połącz wszystkie składniki. Przygotuj mieszankę owoców jagodowych.

Wlej wodę do garnka. Wsyp cukier. Poczekaj, aż się rozpuści. Dodaj owoce i ekstrakt waniliowy. Zmiksuj na gładką masę ręcznym blenderem.

Podziel mieszaninę jogurtową na dwie części. Do jednej z nich dodaj 100-150 ml mieszaniny owoców. Rozlej do foremek na lody partiami jogurt, mieszaninę owoców i znów jogurt tak, żeby powstało kilka warstw. Zamieszaj lody nożem, żeby kolory się wymieszały. Włóż patyczki i wstaw do zamrażalnika.

Wymieszaj oba gatunki płatków śniadaniowych. Obtocz lody w mieszance i jedz.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA