Naleśniki z moroszką i bitą śmietaną

Naleśniki z moroszką i bitą śmietaną
Oceń przepis:
ocen Średnia ocena: 0
Seria kulinarna:
Apetyt na Skandynawię 2 (odc. 4)
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia skandynawska
Ilość osób:
6

Składniki:

  • Ciasto:
  • 2 jajka
  • 400 ml mleka
  • 200 ml mąki pszennej
  • duża szczypta soli
  • masło do smażenia
200 ml śmietany kremówki (do podania)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wymieszać w misce jajka i mleko z mąką i solą, roztrzepać na gładkie ciasto. Przed smażeniem odstawić na 10 minut. Rozpuścić niewielką ilość masła na rozgrzanej patelni, wlać ok. 70 ml ciasta, smażyć z obu stron.

Moroszkę wymieszać ze 100 ml cukru.

Do usmażonych naleśników nakładać po łyżce moroszki, zwinąć ściśle.
Na patelni podgrzać kremówkę z łyżką masła i 50 ml cukru, do momentu, kiedy sos zacznie lekko karmelizować. Włożyć naleśniki, obtoczyć w karmelowym sosie. Podawać z bitą śmietaną i moroszką.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA