Kotewka i zupa z dna plecaka
Oceń przepis:
Przygotował:
Łukasz Łuczaj
- Seria kulinarna:
- Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc.1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Zupy
Składniki:
- kawałek kiełbasy 10 cm
- 4 małe ziemniaki lub 2 duże
- 50 wierzchołków lub liści roślin (pokrzywa, szczaw, ostrożeń polny)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przyrządzenie kotewki:
Orzechy przepłukać, wrzucić do garnka, zalać wodą, osolić, gotować 15-30 minut. Odlać wodę. Jeść wnętrze przecinając i wydłubując ostrym kozikiem. Uwaga! Roślina jest w stanie dzikim pod ochroną, ale można ją uprawiać w oczku wodnym. Orzechy można przechowywać w wodzie od września do maja.
Przygotowanie zupy:
Liście umyć i posiekać. Podobnie uczynić z ziemniakami (krojąc w kostkę). Kiełbasę posiekać na plasterki. Zagrzać wodę w kociołku (ok. 1-2 l), wrzucić kiełbasę, ziemniaki i zielsko. Gotować pół godziny. Solić nie trzeba, bo kiełbasa ma już dużo soli!
Orzechy przepłukać, wrzucić do garnka, zalać wodą, osolić, gotować 15-30 minut. Odlać wodę. Jeść wnętrze przecinając i wydłubując ostrym kozikiem. Uwaga! Roślina jest w stanie dzikim pod ochroną, ale można ją uprawiać w oczku wodnym. Orzechy można przechowywać w wodzie od września do maja.
Przygotowanie zupy:
Liście umyć i posiekać. Podobnie uczynić z ziemniakami (krojąc w kostkę). Kiełbasę posiekać na plasterki. Zagrzać wodę w kociołku (ok. 1-2 l), wrzucić kiełbasę, ziemniaki i zielsko. Gotować pół godziny. Solić nie trzeba, bo kiełbasa ma już dużo soli!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W