Souvlaki drobiowe

Souvlaki drobiowe
Oceń przepis:
125 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia grecka (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z grilla, Dania z kurczaka
Kuchnia świata:
Kuchnia grecka
Ilość osób:
4

Składniki:

Do podania:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy miód, sok z cytryny i startą z niej skórkę, dorzucamy liście laurowe, całe ząbki czosnku, pieprz, oregano, papryczkę i gałązki ziół. Całość doprawiamy 1 czubatą łyżeczką soli i zagotowujemy. Marynatę pozostawiamy do wystudzenia.

W tym czasie kroimy piersi z kurczaka w grube kawałki albo w długie, grube paski. Przekładamy je do wystudzonej marynaty i pozostawiamy na co najmniej godzinę (lub całą noc). Następnie odcedzamy mięso, nadziewamy na patyczki do szaszłyków, skrapiamy oliwą.

Patelnię grillową rozgrzewamy bardzo mocno, układamy na niej patyczki z mięsem i grillujemy do czasu, aż pojawią się ładne, brązowe paski. Obracamy, co jakiś czas i serwujemy z podgrzanymi w piecu plackami pita oraz z sałatą, krążkami cebuli i jogurtem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA