Mule saganaki

Mule saganaki
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia grecka (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia grecka
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
1 godzina

Składniki:

Do podania:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią poszatkowaną cebulę i seler. Po chwili, jak cebula się zeszkli, dodajemy pokrojone ząbki czosnku, krótko przesmażamy. Dodajemy pomidory i koncentrat, doprawiamy cynamonem, cząbrem i oregano. Następnie dodajemy papryki i cukier, podlewamy winem i odparowujemy. Zmniejszamy gaz pod patelnią, wkruszamy część sera i dusimy pod przykryciem, co jakiś czas mieszając.

Mule opłukujemy, otwarte lub potłuczone wyrzucamy. Do garnka dodajemy muszle, przykrywamy i gotujemy całość ok. 3 minut, aż muszle się otworzą. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, ewentualnie doprawiamy solą i koniecznie tuż przed podaniem obsypujemy miętą. Podajemy z bagietką.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów CANAL+ online

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać CANAL+ KUCHNIA i ponad 130 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE