Mule saganaki

Mule saganaki
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia grecka (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia grecka
Ilość osób:
4

Składniki:

Do podania:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią poszatkowaną cebulę i seler. Po chwili, jak cebula się zeszkli, dodajemy pokrojone ząbki czosnku, krótko przesmażamy. Dodajemy pomidory i koncentrat, doprawiamy cynamonem, cząbrem i oregano. Następnie dodajemy papryki i cukier, podlewamy winem i odparowujemy. Zmniejszamy gaz pod patelnią, wkruszamy część sera i dusimy pod przykryciem, co jakiś czas mieszając.

Mule opłukujemy, otwarte lub potłuczone wyrzucamy. Do garnka dodajemy muszle, przykrywamy i gotujemy całość ok. 3 minut, aż muszle się otworzą. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, ewentualnie doprawiamy solą i koniecznie tuż przed podaniem obsypujemy miętą. Podajemy z bagietką.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA