Mule w winie z ziołami
                
                    
                Oceń przepis:
                        Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
 - ABC GOTOWANIA 4 (odc. 15)
 - Trudność:
 - łatwe
 - Rodzaj dania:
 - Owoce morza
 
Składniki:
- 1 kg muszli (vongole, mule, omułki, sercówki)
 - 2 szklanki białego wina
 - ok. szklanki wody
 - 4 szalotki
 - 2 gałązki rozmarynu
 - 3 gałązki tymianku + do dekoracji
 - 1 ząbek czosnku
 - 1 listek laurowy
 - 3-4 łyżki masła
 - pół pęczka naci pietruszki
 - sól
 - pieprz czarny
 
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
                        
                        W dużym garnku rozgrzewamy masło i wrzucamy na nie poszatkowana szalotkę, czosnek i listek laurowy lekko solimy. Dusimy aż szalotka się zeszkli. Dorzucamy rozmaryn i tymianek w całych gałązkach, dolewamy wino i wodę doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy muszle i od razu przykrywamy całość. Po ok. 2 minutach potrząsamy garnkiem żeby przemieszać muszle oraz żeby się równo dogotowały. Gotujemy kolejne 1,5 do 2 minut i odkrywamy. Powinny być gotowe. Zamknięte muszle wyrzucamy, mogą być nie świeże. Podajemy posypane natka pietruszki i listkami tymianku, najlepiej smakują z bagietką, która jest idealna do maczania w sosie.
					
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
 - albo
 - 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
 
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        Zobacz również...
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W