Uda gęsie pieczone w cydrze z sałatką z kaszy jęczmiennej

Uda gęsie pieczone w cydrze
Oceń przepis:
42 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z gęsiny

Składniki:

  • 2-3 gęsie uda
Marynata:
Sałatka:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Uda gęsie umyj i osusz, skórę z wierzchu ponacinaj, dopraw solą, pieprzem i przełóż do brytfanki. Zalej cydrem i miodem. Dodaj cebule szalotki i świeży rozmaryn. Tak zamarynowane uda wstaw na 24 godziny do lodówki.
Następnie zamarynowane uda obsmaż na patelni i przełóż do formy. Zalej je marynatą i piecz w rozgrzanym piekarniku przez ok. 3 godziny pod przykryciem.
Po wyjęciu z piekarnika upieczonych odlej do rondla powstały sos dodaj odrobinę masła. Dopraw solą i pieprzem.

Dobrym dodatkiem będzie sałatka z kaszy jęczmiennej z kiszoną kapustą. Pokrój pomido i paprykę w drobną kostkę. Następnie wyciśnij sok z kiszonych cytryn. Dodaj podsmażone grzyby shiitake, ugotowaną kaszę jęczmienną. Sałatkę dopraw pieprzem, solą i sosem sojowego. Na koniec sałatkę posyp bazylią tajską, fioletową i rukwią wodną.
Na talerzu podaj pieczone uda z sałatką z kaszy jęczmiennej, a wszystko polej maślanym sosem!
Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA