Warzywa w sosie orzechowym z ryżem

Warzywa w sosie orzechowym
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Jola Słoma

Seria kulinarna:
ATELIER SMAKU (odc.13)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska

Składniki:

  • 1 papryka czerwona
  • 1 marchewka
  • kilka różyczek brokułu
  • kilka pieczarek
  • 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 szklanka ryżu Basmati
  • 2 szklanki wody
  • 3 goździki
  • kawałek kory cynamonu
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Suchy ryż z goździkami i cynamonem podprażamy przez kilka minut na 1 łyżce oleju w garnku, ciągle mieszając. Ostrożnie wlewamy gorącą wodę, mieszamy, dorzucamy szczyptę soli. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok. 15 minut, pamiętając by zamieszać po ok. 1 minucie od zalania ryżu wodą. Gdy woda całkowicie się wchłonie, garnek z ryżem owijamy kocem i trzymamy ok. 10 minut. Tak ugotowany ryż będzie sypki. Pieczarki, marchewkę i paprykę kroimy w paski, a różyczki brokułu w ćwiartki. Na oleju w głębokiej patelni smażymy warzywa z przyprawami przez kilka minut, ciągle mieszając. Wlewamy sos sojowy i masło orzechowe wymieszane z gorącą wodą i mieszamy. Warzywa podajemy ułożone na ryżu. Pamiętajmy, aby nie smażyć warzyw zbyt długo, by były chrupiące.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA