Curry rybne z Kerali
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- W świecie przypraw Anjum (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb, Sosy, kremy, pasty
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indyjska
Składniki:
- 600 g halibuta, oczyszczonego i pokrojonego na duże kawałki
Marynata:
- ½ łyżeczki kurkumy
- 1 duży ząbek czosnku, starty na pastę
- 10 g imbiru, obranego i starty na pastę
- 2 szczypty soli
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka oleju roślinnego
Sos:
- 4-5 łyżek oleju kokosowego lub roślinnego plus 2 łyżki oleju do ryb
- ⅔ łyżeczki nasion brązowej gorczycy
- ⅓ łyżeczki nasion kozieradki
- 2 średnie cebule, drobno posiekane
- 45 g czosnku, około 10-11 ząbków
- 30 g drobno posiekanego lub startego imbiru
- 1 duży pomidor
- 15 liści curry (świeżych, jeśli to możliwe)
- ⅔ łyżeczki kurkumy
- 2 łyżeczki kolendry w proszku
- 1½ łyżeczki nasion kopru włoskiego w proszku
- ¼ łyżeczki czerwonej chili w proszku
- 1 łyżeczka garam masala
- 1½-2 łyżki octu z białego wina lub innego
- 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)
- 50 g śmietanki kokosowej
- 350 ml wody
- 4 małe indyjskie zielone chilli, nakłute końcówką noża
- sól i szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Połącz składniki marynaty i zamarynuj rybę przez 20 minut.
Rozgrzej olej w dużym rondlu. Dodaj gorczycę i kozieradkę. Kiedy przestaną strzelać, dodaj liście curry. Po 10 sekundach dodaj cebulę i sól. Smaż, aż zrobi się miękka i złocista. Dodaj imbir i smaż przez kolejne 30 sekund.
W międzyczasie zmiksuj pomidory i czosnek na gładką pastę. Dodaj cebulę i resztę przypraw w proszku i gotuj przez kolejne 10 minut.
Dodaj mleczko kokosowe, wodę, zieloną chili, ocet i gotuj przez 10 minut. Spróbuj i dopraw do smaku. Dodaj rybę i śmietankę kokosową, zmniejsz ogień i dotuj przez kilka minut, aż ryba zrobi się miękka.
Rozgrzej olej w dużym rondlu. Dodaj gorczycę i kozieradkę. Kiedy przestaną strzelać, dodaj liście curry. Po 10 sekundach dodaj cebulę i sól. Smaż, aż zrobi się miękka i złocista. Dodaj imbir i smaż przez kolejne 30 sekund.
W międzyczasie zmiksuj pomidory i czosnek na gładką pastę. Dodaj cebulę i resztę przypraw w proszku i gotuj przez kolejne 10 minut.
Dodaj mleczko kokosowe, wodę, zieloną chili, ocet i gotuj przez 10 minut. Spróbuj i dopraw do smaku. Dodaj rybę i śmietankę kokosową, zmniejsz ogień i dotuj przez kilka minut, aż ryba zrobi się miękka.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia indyjska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W