Kotlety z pieczonego łososia

Kotlety z pieczonego łososia
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 5.00

Przygotował:

Martyna Chomacka

Seria kulinarna:
Dzień dobry, obiad (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 600 g upieczonego łososia
  • pęczek koperku
  • 1 jajko
  • łyżeczka musztardy Dijon
  • 5-7 łyżek panko
  • sól i pieprz
  • ząbek czosnku
  • mały kawałek świeżego imbiru
  • zest i sok z połowy cytryny
  • 1 podsmażona szalotka
  • szczypta płatków chili
  • klarowane masło do smażenia
Sałatka:
  • sałata karbowana
  • ogórek
  • marchewka
  • 3 łyżki kaparów
  • sok z cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • odrobina octu sherry
  • sól
  • pieprz
  • ½ łyżeczki miodu
Do podania:
  • łódeczka cytryny
  • sos tatarski

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Upieczonego łososia rozdrabniamy widelcem. Dodajemy jajko, bułkę tartą, posiekany koperek, musztardę, starty imbir i czosnek, szalotkę, chili, zest i sok z cytryny. Wyrabiamy kotlety i formujemy w średniej wielkości kulki, które następnie spłaszczamy.

Z tej ilości łososia wychodzi zazwyczaj 5-6 kotletów. Kotlety smażymy na złoto z obu stron na maśle klarowanym.

W dużej misce układamy umyte i porwane liscie sałaty. Ogórka i marchewkę kroimy we wstążki. Całość posypujemy kaparami, polewamy oliwą, octem, cytryną i odrobiną miodu. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie mieszamy.

Kotlety podajemy z sałatką, porcją sosu tatarskiego i łódeczką cytryny

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA